Browar własnej produkcji – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe czy łatwo się zakłada
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych z trunków. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego sposobie warzenia, rodzajach, kosztach, klasie oraz istotności miejsca warzenia. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej randze oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, rzetelniej wykonywanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i solidność przetworzenia jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane autonomcznie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to prawda, jednak warto pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Dziś dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja piwa samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny rozlewnicze do piwa

 

Komentarze są wyłączone.